bułki bułeczki pieczywo

Bułeczki mleczne – łatwy i niezawodny przepis

print

Bułeczki mleczne

Łatwy i niezawodny przepis

Składniki:

  • 300 ml mleka,
  • 45 dag mąki (i mniej więcej 5 dag do podsypania),
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 dag drożdży (lub mniej),
  • 2,5 dag masła,

Bez cudów i zaczynów – wszystkie składniki wrzucić do jednej miski i zagnieść ciasto. Odłożyć, żeby sobie trochę porosło – około dwudziestu minut. Zagnieść krótko,  podzielić na dwanaście części, z każdej uformować kulkę i zostawić do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, każdą kulkę-bułkę dość głęboko naciąć. Piec około dwudziestu minut.

Smakowały Ci nasze bułeczki mleczne? Mamy mnóstwo innych przepisów na chleb i bułeczki – znajdziesz je tu: Chleb i bułeczki