chleb; pieczywo

Chleb pszenny razowy

print

Chleb pszenny razowy

Tradycyjny chleb na zakwasie

Ludzie! Pieczcie chleb w domu, to naprawdę nie jest trudne!

Opracowywanie własnej receptury  na chleb w sam raz smaczny i w sam raz zdrowy bardzo mnie cieszy, bo efekty są znakomite. Kolejna wariacja na temat „Chleba białego pszennego”, tylko stopniowo zamieniam zwykłą mąkę pszenną na pszenną razową. Teraz jest pół na pół i tak chyba jest najlepiej. Bardzo smacznie i zdrowo, a pracy niezbyt wiele.

Składniki:

  • 5 dag nakarmionego zakwasu żytniego,
  • 20 dag mąki pszennej razowej,
  • 130 ml wody,

zamieszać i zostawić na noc w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką lub torebką foliową.

Następnego dnia wymieszać:

  • 20 dag mąki pszennej razowej,
  • 40 dag mąki pszennej
  • 350 ml wody;

i zostawić na pół godziny

Potem dodać:

  • zaczyn,
  • łyżkę soli;

i wyrobić chwilę. Odstawić na kilka minut i wyrabiać znów, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Potem trzeba je przełożyć do miski wysmarowanej tłuszczem, najlepiej olejem rzepakowym i zostawić na godzinę przykryte torebką foliową, którą nakładamy na miskę jak czapeczkę. Po godzinie trzeba je odgazować, czyli przełożyć na blat oprószony mąką, rozciągnąć w prostokąt, złożyć jak kopertę i znów odstawić na godzinę. Potem można już uformować bochenek i ułożyć chleb do wyrośnięcia w koszyku wyłożonym serwetką posypaną grubą warstwą mąki, żeby chleb się nie przykleił, gładką stroną do dołu. Rośnie mniej więcej cztery godziny. Gdy już urośnie, czyli podwoi swoją objętość i zaczyna wyglądać okazale, trzeba nagrzać piekarnik do mniej więcej 240 stopni, wyrzucić chleb z koszyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną otrębami. Naciąć ostrym nożem, nie naciskając. Piec 20 minut, obniżyć temperaturę do 180 stopni, piec przez kolejne 40 minut.

Następnego dnia nadal smakowity, nie kruszy się i systematycznie znika. Jest naprawdę bardzo dobry i taki… prawdziwy, jak z tradycyjnej piekarni.

Smakował Ci nasz chleb pszenny razowy? Mamy mnóstwo innych przepisów na chleb i bułeczki – znajdziesz je tu: Chleb i bułeczki