Focaccia z oliwkami i mozzarellą

Focaccia z oliwkami i mozzarellą

print

Focaccia z oliwkami i mozzarellą

Ciepły, pachnący chlebek do obiadu. Czyli do sałatki :o)

– 210 ml wody,

– łyżka oliwy,

– 40 dag mąki pszennej,

– łyżeczka soli,

– łyżeczka cukru,

– 2 dag drożdży,

– 15 dag startej mozzarelli,

– czarne oliwki,

– rozmaryn;

Zagnieść ciasto z mąki, wody, drożdży, oliwy, soli i cukru. Utoczyć kulę, rozpłaszczyć , posypać mozzarellą  ponownie zagnieść. Przełożyć do wysmarowanej oliwą dużej tortownicy i zostawić do wyrośnięcia na około 20 – 25 minut, najlepiej przykryte folią. W wyrośniętym cieście zrobić palcem otwory i włożyć w nie oliwki. Jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia – tym razem na 15 minut.

Piec w 200 st. , ok. 40 minut.

Smakowała Ci nasza focaccia z oliwkami i mozzarellą? Mamy mnóstwo innych przepisów na chleb i bułeczki – znajdziesz je tu: Chleb i bułeczki