muffiny z czekoladą i wiśniami

Muffiny z czekoladą i wiśniami

print

Dziś na deser: muffiny z czekoladą i wiśniami

Prosty przepis z użyciem kakao, czekolady deserowej i świeżych wiśni

 

Dziecko młodsze (on) chętnie robi różne rzeczy w kuchni. Dziecko większe (ona) do zajęć kuchennych podchodzi nieufnie jak kot. Ale zrobiła pyszne muffiny czekoladowe z wiśniami.

Składniki suche:

  • 30 dag mąki,
  • 2 płaskie łyżki kakao,
  •  łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody,

 

Składniki mokre:

  • 2 jajka,
  • 5 dag oleju
  • 12 dag śmietany 18% (ale może być maślanka, jogurt lub kefir),
  • 10 dag cukru,

a dodatkowo:

  • 5 dag grubo siekanej czekolady deserowej,
  • 25 dag mrożonych wiśni;

Składniki mokre i suche zostały starannie wymieszane w oddzielnych naczyniach. Czekolada posiekana. Wiśnie… a nie, z wiśniami nie trzeba było nic robić, wystarczyło je wyjąć z opakowania, nie trzeba nawet rozmrażać. Wspomniane wcześniej składniki suche i mokre wymieszano krótko razem, dodano czekoladę, wiśnie, ciasto przełożono do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, wstawiono do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni, pieczono około 30 minut.

W połączeniu czekolady i wiśni jest coś bardzo klasycznego, apetycznego a jednocześnie eleganckiego, nieprawdaż? Ta zasada działa i w przypadku muffinek 🙂

Smakowały Ci nasze muffiny z czekoladą? Przepisów na muffiny mamy mnóstwo!

Znajdziesz je tu: Muffiny wytrawne i słodkie