Pieczone warzywa sezonowe

Pieczone warzywa z ziołami

print

Pieczone warzywa z ziołami

Najlepiej, gdy obiad robi się sam. A już najlepiej w sobotę, kiedy jest mnóstwo do zrobienia i jeszcze trzeba tym mnóstwem zarządzać, delegować i kontrolować. Warzywa wystarczy umyć, obrać niektóre, pokroić na kawałki, wyturlać w oleju słonecznikowym i przyprawach (sól, pieprz, oregano i ciut majeranku) i wkładać do piekarnika najpierw te twardsze a potem miękkie, które pieką się krócej. Do piekarnika nastawionego na 175 stopni wrzuciłam najpierw marchewki, buraki, wyszorowane ziemniaki ze skórką, białą i czerwoną cebulę a po jakichś 40 minutach jeszcze cukinię i dynię na kolejne 20 – 30 minut.

 

Takie warzywa mogą być samodzielnym daniem lub dodatkiem do bardziej skomplikowanego obiadu.

Smakowały Ci nasze pieczone warzywa z ziołami? Mamy więcej pomysłów na smaczną i prostą kolację – znajdziesz je tutaj: Pomysły na kolację