Kozy - placki na bazie kefiru lub zsiadłego mleka

Kozy czyli inne placki

print
Kolejny zapomniany przepis z rodzinnego kuchennego archiwum. Czy ktoś wie, co kryje się pod swojsko brzmiącą nazwą „Kozy”? To placki na bazie kefiru. Bardzo nie lubię ich robić, ale lubię patrzeć jak są zjadane :o)

Kozy robię z:

– 400 g (butelka) kefiru,

– mniej więcej 60 dag mąki pszennej,

– jajka,

– szczypty soli,

– łyżki oleju.

Ze wszystkich składników zagniatam ciasto takie, by nie lepiło się do rąk i dawało formować nie wywołując ataków irytacji. Lepię z niego placki w kształcie długich „jęzorów” (pewnie jęzorów kozy). Hurra, nareszcie mam hipotezę na temat nazwy! Placki są dość duże, na patelnię wchodzą dwa. Smażę je na mocno rozgrzanym oleju a po zdjęciu z patelni przekładam na ręczniki papierowe, przykrywam drugą warstwą i odciskam tyle tłuszczu, ile się da. I pozwalam zjeść. Z dżemem.

 

Kozy

Smakowały Ci nasze kozy – placki? Mamy więcej pomysłów na smaczną i prostą kolację – znajdziesz je tutaj: Pomysły na kolację