Sernik czekoladowy z wiśniami

Sernik czekoladowy z wiśniami

print

Sernik czekoladowy z wiśniami

Sernik powstał na bazie przepisu na sernik gotowany, ponieważ bardzo lubię ułatwiać sobie życie:

– 1 kg mielonego sera białego (wiaderko),

– 125 ml cukru,

– 3 jajka,

– 1/3 kostki masła,

– 1 torebka budyniu śmietankowego,

– dwie łyżki kaszki manny,

– paczka okrągłych biszkoptów,

– 20 dag mrożonych wiśni, ugotowanych z odrobina wody i jedną łyżką cukru,

– tabliczka gorzkiej czekolady,

– z drugiej tabliczki tyle, żeby nadrapać wiórków do dekoracji,

– trzy łyżeczki kakao.

Cukier, masło i jajka mieszamy w sporym garnku. Mikserem. Dodajemy po trochu ser i dalej mieszamy. Gdy zrobi się jednolita masa, stawiamy garnek na kuchence, na małym ogniu i podgrzewamy mieszając, aż zrobi się rzadka.  Na drugim palniku roztapiamy tabliczkę czekolady w małym naczyniu wstawionym do większego z wrzątkiem. Do rzadkiej masy serowej najpierw wlewamy czekoladę i delikatnie wsypujemy trzy łyżeczki kakao, potem po troszku opakowanie budyniu śmietankowego i dwie łyżki kaszki manny. I gotujemy dalej mieszając. Gdy zgęstnieje odstawiamy z palnika i gdy nieco ostygnie i jeszcze zgęstnieje dokładamy odsączone z syropu wiśnie (już nie opadną na dno) przekładamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia, na którym przepięknie układamy biszkopty (boki tortownicy smarujemy masłem) i po zupełnym wystudzeniu wkładamy do lodówki.

Zimny sernik posypujemy wiórkami czekolady. Jeśli przypadkiem zostało nam nieco wiśni, też będą uroczo wyglądały na wierzchu. Na talerzyk można nalać nieco syropu pozostałego z gotowania wiśni, wrażenia estetyczne bezcenne :o)

(Oli bardzo dziękuję za skorygowanie bzdur, com je tu wcześniej po nocy powypisywała. Zawsze wiedziałam, że łączenie spania i pisania to niedobry pomysł).

Smakował Ci nasz sernik czekoladowy z wiśniami? Masz ochotę na więcej ciasteczek i ciast?

Znajdziesz je tu: Ciasteczka i ciasta