Magiczny nap贸j z cytryn i imbiru

Trzy cytryny i imbir

print
Inaczej – magiczny nap贸j 馃檪

Pierwsz膮 butelk臋 a wraz z ni膮 przepis dosta艂am od Natalii. Dzi臋kuj臋, Natalio! Przepis nieco ewoluowa艂, by dopasowa膰 smak do potrzeb Starszego Dziecka. Aby powsta艂 Magiczny Nap贸j potrzebujemy:

– 3 du偶e cytryny lub 4 mniejsze,

– 50 dag cukru,

– kawa艂ka imbiru (10 – 15 cm),

– 1 dag dro偶d偶y,

– 5 litr贸w wody,

– g膮sior czyli balon o stosownej pojemno艣ci;

Imbir posieka膰 i zagotowa膰 w litrze wody, ostudzi膰. Sok z cytryny wycisn膮膰. Imbir, sok, cukier, dro偶d偶e i pozosta艂膮 wod臋 zmiesza膰 w g膮siorze. Zostawi膰 na dob臋 w ciep艂ym miejscu, potem na kilka dni przenie艣膰 w miejsce ch艂odne. Przela膰 do butelek od艂awiaj膮c imbir i cytrynowe strz臋pki 馃檪聽 Przechowywa膰 w lod贸wce lub w innym zimnym miejscu (eh, uwielbiam moj膮 piwnic臋, tyle si臋 w niej mie艣ci) Otwieranie butelek bywa ciut ryzykowne, jednak nie tak jak w przypadku podpiwku, o kt贸rym by艂o poni偶ej.

Pierwotnie przepis zak艂ada艂 te偶 pokrojenie cytryn i wrzucenie jej do przygotowywanego napoju, jednak smak moczonego albedo nie odpowiada艂 Starszemu Dziecku.