Zupa cebulowa z grzankami
Ze świeżych warzyw i cebuli
Jak zwykle przygotowanie dania jest proste, tylko wymaga dużo krojenia. Cebuli 🙂 Zofia by nie dała rady, od razu płacze i ucieka. Do przyrządzenia zupy cebulowej potrzebna jest osoba twarda i niezłomna, niepoddająca się działaniu olejków lotnych szczypiących w oczy i nos!
Wszystko, czego potrzebujemy to:
- mała włoszczyzna,
- 8 średniej wielkości cebul,
- 2 łyżki masła,
- łyżka mąki,
- sól, pieprz,
- kilka kromek bułki,
- żółty ser
Z włoszczyzny robimy wywar. W drugim naczyniu roztapiamy dwie łyżki masła i na niedużym ogniu szklimy cebule pokrojone w krążki (grubość krążków – 2-3mm). Gdy cebula wygląda na zeszkloną, dorzucamy płaską łyżkę mąki i jeszcze chwilkę mieszamy. Dolewamy wywar, solimy i gotujemy jeszcze chwilę (zupa powinna zrobić się nieco ciemniejsza). Przygotowujemy grzanki – kromki bułki smarujemy cienko masłem, układamy ser i podpiekamy, żeby pięknie wyglądały. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Teoretycznie układamy grzanki w talerzu z zupą, dzieci wybrały wersję – zupa na talerzu, grzanka w ręku.
Namoczona grzanka też jest dobra, o dziwo!