zupa cebulowa z grzankami

Zupa cebulowa z grzankami

print

Zupa cebulowa z grzankami

Ze świeżych warzyw i cebuli

Jak zwykle przygotowanie dania jest proste, tylko wymaga dużo krojenia. Cebuli 🙂 Zofia by nie dała rady, od razu płacze i ucieka. Do przyrządzenia zupy cebulowej potrzebna jest osoba twarda i niezłomna, niepoddająca się działaniu olejków lotnych szczypiących w oczy i nos!

Wszystko, czego potrzebujemy to:

  • mała włoszczyzna,
  • 8 średniej wielkości cebul,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka mąki,
  • sól, pieprz,
  • kilka kromek bułki,
  • żółty ser

 

Z włoszczyzny robimy wywar. W drugim naczyniu roztapiamy dwie łyżki masła i na niedużym ogniu szklimy cebule pokrojone w krążki (grubość krążków – 2-3mm). Gdy cebula wygląda na zeszkloną, dorzucamy płaską łyżkę mąki i jeszcze chwilkę mieszamy. Dolewamy wywar, solimy i gotujemy jeszcze chwilę (zupa powinna zrobić się nieco ciemniejsza). Przygotowujemy grzanki – kromki bułki smarujemy cienko masłem,  układamy ser i podpiekamy, żeby pięknie wyglądały. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Teoretycznie układamy grzanki w talerzu z zupą, dzieci wybrały wersję – zupa na talerzu, grzanka w ręku.

Namoczona grzanka też jest dobra, o dziwo!

Smakowała Ci nasza zupa cebulowa z grzankami? Zup u nas dostatek!
Sprobuj tych: Zupy – pyszne i proste