Zupa marchewkowa bardzo prosta

Zupa marchewkowa – nadzwyczaj prosta

print

Zupa marchewkowa – nadzwyczaj prosta

Moja ukochana, arcyprosta zupa z dwu składników: marchwi i ziemniaków.

Nauczyłam się ją gotować od mamy mojego męża, tak samo zresztą było z kozami, topielcem i barszczykiem :o) Dziś rano robiłam ją prawie po ciemku (bo nie chciałam budzić rodziny) i nie do końca przytomna, bo w styczniowe poranki nie mam zwyczaju być przytomna. Albo na przykład zorganizowana. Na szczęście tu trudno o czymkolwiek zapomnieć.

Składniki:

  • 6 marchewek,
  • 4 ziemniaki,
  • sól,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki.

Marchew trzeba obrać, pokroić najpierw wzdłuż na 4 części a potem na plasterki. Zalać wrzątkiem i podgotować 10 minut. W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w grubą kostkę. Ziemniaki dodać do gotującej się marchwi, dolać wrzątku, całość posolić. Gdy ziemniaki będą miękkie, roztopić w niedużym rondelku masło, gdy będzie gorące dosypać mąkę, chwilę pomieszać, nie wpadać w rozpacz gdy wyjdą kluski. Substancję powstałą w rondelku (zasmażkę lub kluski zasmażkowe) rozprowadzić wywarem z zupy, co przy użyciu trzepaczki-rózgi udaje się niezawodnie. Wlać do zupy. I gotowe.

 

Smakowała Ci nasza zupa marchewkowa? Zup u nas dostatek!
Sprobuj tych: Zupy – pyszne i proste