Zupa z selera naciowego

Zupa z selera naciowego

print

Zupa z selera naciowego

  • duża cebula
  • 2 duże marchewki
  • 8 łodyg selera naciowego
  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 łyżki oleju

Cebulę trzeba posiekać i lekko podsmażyć na oleju, dodać pokrojony drobno seler i chwilę podsmażyć z cebulą, dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i zalać wrzątkiem, ugotować do miękkości. Marchewkę pokroić w kostkę i ugotować oddzielnie. Odlać połowę zupy do drugiego naczynia i zmiksować. Marchewka była gotowana oddzielnie, bo zmiksowana z jasnozielonym selerem nadałaby całości bury kolor, a we mnie czasem budzi się estetka. Wlać zmiksowaną część z powrotem, dodać marchewkę, doprawić solą i pieprzem. Z solą trzeba ostrożnie, bo seler naciowy bywa bardzo słony. Przyda się też natka lub koperek 🙂

Smakowała Ci zupa z selera naciowego? Mamy mnóstwo innych przepisów na zupy – znajdziesz je tutaj: Zupy – pyszne i proste