zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana codzienna

print

Zupa ziemniaczana codzienna

Świeże warzywa i dobre przyprawy – oto przepis na smaczną zupę

Składniki:

  • włoszczyzna
  • 5 – 6 ziemniaków
  • majeranek
  • liść laurowy
  • pieprz
  • sól
  • jedno opakowanie śmietany do zupy, czyli 18 %

 

Nic szczególnego – włoszczyzna, ziemniaki, kubeczek śmietany, troszkę przypraw. I wychodzi pyszna zupa na zimny dzień 🙂

Warzywa obieramy i gotujemy wywar, dodając listek laurowy. Jedną, dużą marchewkę trzeba zostawić, żeby nasza zupa nie była całkiem biała :o) Gdy wywar sam się robi, obieramy ziemniaki i kroimy w dużą kostkę. Trzeba też utrzeć marchew na tarce o dużych oczkach. Z gotowego wywaru wyławiamy warzywa. Zamiast nich wrzucamy ziemniaki, marchew, sól i czubatą łyżeczkę majeranku. Gdy ziemniaki są miękkie (po mniej więcej 12 minutach) trzeba do zupy dodać śmietanę (18 %). Żeby się nie zwarzyła, najlepiej przełożyć ją do miseczki, po trochu dolewać do niej gorącą zupę i mieszać. Potem można już przelać do garnka. I gotowe, naprawdę 🙂

Przydałaby się jeszcze natka pietruszki, ale zupa pozująca nam do zdjęcia musiała się obyć bez. Bardzo żałuję, bo byłaby wtedy naprawdę piękna!

 

Smakowała Ci nasza zupa ziemniaczana? Zup u nas dostatek!
Sprobuj tych: Zupy – pyszne i proste