Babka ziemniaczana - wersja wegetariańska

Babka ziemniaczana – wersja wegetariańska

print

Babka ziemniaczana – wersja wegetariańska

Proste danie z tartych ziemniaków

Przygotuj składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • dwie duże cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej,
  • majeranek.

Danie w gruncie rzeczy bardzo proste w przygotowaniu, nie lubię tylko tarcia ziemniaków, ze względu na niezrozumiałą skłonność do ucierania palców 🙂 Tym razem udało się bez strat.

Ziemniaki zostały obrane, utarte i odsączone, wymieszane z mąką, jajkami, majerankiem, pieprzem i solą.  Jedną cebulę wrzuciłam do masy surową (po posiekaniu oczywiście) druga została najpierw podsmażona na odrobinie oleju. Czosnek też, po przeciśnięciu przez praskę. Przypraw nie można żałować, inaczej babka będzie po prostu mdła i bez wyrazu.

Po wymieszaniu masa została przełożona do naczynia żaroodpornego wysmarowanego grubo masłem i upieczona – około godziny, 200 stopni. Dziecko wegetariańskie zmiotło babkę z powierzchni stołu bardzo szybko. Dla urozmaicenia pożerało ją z ciecierzycą w pomidorach, następnym razem zrobimy jakiś sos grzybowy, może boczniaki w śmietanie?

Smakowała Ci babka ziemniaczana? Mamy mnóstwo innych przepisów na smaczny obiad – znajdziesz je tutaj: Obiady i kolacje