Bułeczki maślane z kruszonką

Bułeczki maślane z kruszonką

print

Bułeczki maślane z kruszonką

Naszło mnie wczoraj znienacka na bułeczki z kruszonką. Proste :o) Pyszne :o)

– 60 dag mąki,

– 250 ml mleka,

– 2 dag drożdży,

– 6 dag cukru,

– 5 dag masła,

– 2 jajka,

– jedno żółtko (białko zostaje do posmarowania bułek),

– sól

i na kruszonkę:

– 5 dag masła,

– 5 dag cukru,

– 6 dag mąki.

Najpierw zaczyn. Drożdże, łyżka cukru, 5 dag mąki, mleko. I chwila relaksu w oczekiwaniu aż wyrośnie. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę cukru, mąki, jajka i żółtko, solimy ciut i wyrabiamy ciasto. Do wyrobionego dodajemy roztopione masło. Dajemy ciastu trochę porosnąć, (w tym czasie robimy kruszonkę) potem formujemy bułki, a właściwie kulki, które leciutko spłaszczamy. Zostawiamy je do wyrośnięcia, potem smarujemy białkiem i posypujemy hojnie kruszonką. Całkowicie wyrośnięte bułeczki wstawiamy do pieca rozgrzanego do 175 stopni i pieczemy 25 – 30 minut. Stan upieczenia oceniamy po kolorze :o)

Zjadamy koniecznie z mlekiem :o)

Smakowały Ci nasze bułeczki maślane z kruszonką? Mamy mnóstwo innych przepisów na chleb i bułeczki – znajdziesz je tu: Chleb i bułeczki