Bułki pełnoziarniste

Bułki (pół) pełnoziarniste

print

Bułki (pół) pełnoziarniste

Upieczenie bułek jest prostsze niż założenie tych wszystkich zimowych ciuchów, szalików, buciorów i czap i wyjście z domu po pieczywo. A już zapachu świeżego pieczywa, który wypełnia całe mieszkanie i przenika na zewnątrz nic nie zastąpi :o)

Potrzebne składniki:

  • 300 ml wody,
  • 25 dag mąki pszennej razowej,
  • 30 dag mąki pszennej,
  • 2,5 dag drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka oleju.

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, wyrobiamy i zostawiamy na pół godziny, żeby sobie poleżało. Po półgodzinie trzeba je znów króciutko przerobić i podzielić na 12 części, z których formujemy bułeczki czyli po  prostu robimy kulki (Jeśli wydają się zbyt okrągłe, spłaszczamy. Ja lubię takie pękate). Układamy je na papierze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do  225 stopni, pieczemy mniej więcej przez pół godziny.

Smakowały Ci nasze bułki pełnoziarniste? Mamy mnóstwo innych przepisów na chleb i bułeczki – znajdziesz je tu: Chleb i bułeczki