chleb bananowy

Chleb bananowy

print

Chleb bananowy

Pomysł na przejrzałe banany

 

Wymyśliłam go sama. Jest to coś pomiędzy chlebem a ciastem drożdżowym. Idealny, żeby jakoś wykorzystać banany, które za bardzo dojrzały, są zbyt słodkie, miękkie i nikt już nie chce ich zjeść.

Składniki:

  • dwa duże, rozgniecione banany (lub 3 małe),
  • 5 łyżek cukru (płaskich),
  • szczyptę soli,
  • 5 dag miękkiego masła,
  • 40 dag mąki pszennej (lub 30 dag zwykłej i 10 dag pełnoziarnistej),
  • mała miarkę (5 ml) suszonych drożdży.

Mój chleb został upieczony w automacie do chleba, ale oczywiście można go zrobić tradycyjnie, lepiej wtedy zamiast suszonych drożdży dodać dwa dag świeżych. Wystarczy wszystkie wymienione na liście składniki wrzucić do miski i dobrze wymieszać, potem odstawić na kilka minut. Wyrobić drugi raz, około dziesięciu minut, ręcznie lub  mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i zostawić chleb  w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, piec około 50 minut.

Niezależnie od tego, czy pieczemy chleb w piekarniku czy automacie, trzeba mu poświęcić chwilę uwagi w trakcie wyrabiania, bo banany bywają naprawdę bardzo różnej wielkości i czasem okazuje się, że ciasto na chleb jest zbyt lepkie i wtedy trzeba dosypać mąki, innym razem wychodzi zbyt suche, zostaje niewgnieciona mąka i wtedy trzeba dodać odrobinę wody lub mleka. W każdym razie ciasto ma wyglądać jak zgrabna, miękka kula. Wtedy po prostu widać, że jest dobre i chleb na pewno się uda.

Chlebek jest bardzo dobry po prostu z masłem, dżemem, masłem orzechowym lub nutellą. Albo sam, a śniadanie do mleka lub kakao. Nie spotkałam jeszcze dziecka, któremu by nie smakował, a niektórzy dorośli też go lubią. Na przykład ja 🙂 Piekę go bardzo często, sama wymyśliłam ten przepis i bardzo często go powtarzam.

Smakował Ci nasz chleb bananowy? Mamy mnóstwo innych przepisów na chleb i bułeczki – znajdziesz je tu: Chleb i bułeczki