Chleb drożdżowy z ziarnami

Chleb drożdżowy z ziarnami

print

Chleb drożdżowy z ziarnami

Gdy brakuje czasu a masz ochotę na domowy chleb. Lub gdy znienacka zamkną Ci sklep 🙂

Składniki:

  • 400 ml wody,
  • 50 dag mąki,
  • 2 dag drożdży,
  • łyżka soli,
  • łyżka cukru,
  • 125 ml otrąb,
  • trzy łyżki płatków owsianych,
  • trzy łyżki siemienia lnianego,
  • dwie łyżki oleju,
  • słonecznik do posypania.

Jest to chleb do zrobienia szybko, gdy nie ma się czasu na cały proces tworzenia chleba na zakwasie.  Do letniej wody wrzucamy cukier i drożdże, zostawiamy w spokoju na 15 minut, potem dodajemy mąkę, płatki, siemię, sól. Ciasto dobrze jest krótko wymieszać i zostawić na kilka minut, po czym wymieszać drugi raz, dłużej, około dziesięciu minut, pod koniec dodając olej.

Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami pszennymi, najlepiej jeśli to będzie długa keksówka lub forma o podobnej pojemności. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – musi podwoić objętość.  Powinno to trwać około godziny. Gdy wyrośnie, trzeba rozgrzać piekarnik do 200 stopni, na dno wstawić naczynie z wodą i do gorącego piekarnika wstawić chleb. Piecze się go przez mniej więcej godzinę.

Można go naprawdę szybko zrobić, jest łatwy i na pewno się uda.

Smakował Ci nasz chleb drożdżowy z ziarnami? Mamy mnóstwo innych przepisów na chleb i bułeczki – znajdziesz je tu: Chleb i bułeczki