Chleb jablkowy z zurawinami

Chleb jabłkowy z żurawiną

print

Chleb jabłkowy z żurawiną

Lekko słodkawy, dobry na śniadanie

Składniki:

  • 25 dag utartych dowolnych jabłek
  • 5 łyżek cukru (płaskich),
  • szczypta soli,
  • 5 dag miękkiego masła,
  • 40 dag mąki pszennej (lub 30 dag zwykłej i 10 dag pełnoziarnistej),
  • mała miarkę (5 ml) suszonych drożdży.
  • 5 dag żurawiny

 

Chlebek upieczony w maszynie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go w zwykły sposób, lepiej wtedy zamiast suszonych drożdży dodać dwa dag świeżych. Wystarczy wszystkie wymienione na liście składniki wrzucić do miski i dobrze wymieszać, potem odstawić na kilka minut. Wyrobić drugi raz, około dziesięciu minut, ręcznie lub  mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego, na końcu dodać żurawinę . Formę wyłożyć papierem do pieczenia i zostawić chleb  w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, piec około 50 minut.

Taki chleb to typowe, lekkie pieczywo śniadaniowe, dobrze smakuje z masłem, dżemem, masłem orzechowym lub nutellą. Smak jabłka nie jest dominujący, nadaje chlebowi świeżości.

Smakował Ci nasz chleb jabłkowy z żurawiną? Mamy mnóstwo innych przepisów na chleb i bułeczki – znajdziesz je tu: Chleb i bułeczki