Chleb najlepszy i najprostszy - sprawdzony przepis

Chleb najlepszy i najprostszy

print

Chleb najlepszy i najprostszy

Sprawdzony przepis bez zaczynu

Ten właśnie robię najczęściej, a właściwie to on robi się prawie sam. Trzeba tylko pamiętać o nakarmieniu zakwasu. Karmienie zakwasu to prosty proces. Wystarczy wziąć go tylko trochę – dwie, trzy łyżki – postawić w ciepłym miejscu i w kilkugodzinnych odstępach trzy razy dosypać do niego po trzy łyżki mąki żytniej razowej, dolać po 100 ml wody letniej wody i wymieszać.  Zakwas rośnie i wytwarza bąbelki, po tym się poznaje, że jest aktywny. Trzy, cztery godziny po trzecim nakarmieniu zakwasu można się zabierać za pieczenie chleba.

Oto składniki, które wystarczy po prostu wrzucić do naczynia, w którym będziemy wyrabiać chleb:

  • 200 g porządnie nakarmionego zakwasu,
  • 700 ml wody,
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 200 g mąki pszennej 650,
  • 100 ml otrąb pszennych,
  • 100 ml siemienia lnianego,
  • 100 ml słonecznika (+ ziarna słonecznika do posypania),
  • 100 płatków owsianych,
  • łyżka soli,
  • dwie łyżki oleju rzepakowego

Wszystko wystarczy wymieszać bardzo porządnie. Można to zrobić w maszynie, ale tak naprawdę często nie chce mi się brudzić pojemnika w maszynie i zwyczajnie mieszam ciasto zwykłą drewnianą łyżką około dziesięciu minut. Można użyć też miksera a konkretnie końcówek do wyrabiania ciasta drożdżowego. Zostawić na godzinę, ciasto wtedy trochę urośnie, potem przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami.  Najlepsza będzie długa keksówka. Zostawić do wyrośnięcia – chleb ma podwoić objętość. Wyrośnięty wstawić do pieca rozgrzanego do 220 stopni i co 20 minut obniżać temperaturę – do 200 i potem do 180 stopni – czyli całe pieczenie zajmie nam godzinę. Przy każdym obniżaniu temperatury warto spryskać chleb wodą. Przed włożeniem formy z chlebem do piekarnika na jego dno  wstawić naczynie z wodą. Zostawić chleb w gorącym piecyku jeszcze 10 – 15 minut po upieczeniu.

Będzie długo dobry i świeży. Taki ciemny, prawdziwy chleb lubię najbardziej.

Smakowało Ci nasze „chleb najlepszy”? Mamy mnóstwo innych przepisów na chleb i bułeczki – znajdziesz je tu: Chleb i bułeczki