chleb pomidorowy z ziołami

Chleb pomidorowy z ziołami

print

Chleb pomidorowy z ziołami

Kolorowy i pachnący

 

Taki malutki eksperyment. Jeśli robiąc chleb zamiast wody weźmie się sok pomidorowy, dorzuci zioła i suszone pomidory, to wyjdzie pachnący i kolorowy chleb pomidorowy.

Oto składniki:

  • 280 ml soku pomidorowego,
  • 40 dag mąki pszennej,
  • łyżeczka suszonych drożdży,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka bazylii,
  • 20 ml oliwy,
  • 5 dag posiekanych suszonych pomidorów.

Mój chleb został upieczony w automacie do chleba, ale oczywiście można go zrobić tradycyjnie, lepiej wtedy zamiast suszonych drożdży dodać dwa dag świeżych. Wystarczy wszystkie wymienione na liście składniki poza suszonymi pomidorami wrzucić do miski i dobrze wymieszać, potem odstawić na kilka minut. Wyrobić drugi raz, około dziesięciu minut, ręcznie lub  mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego, na samym końcu dodać suszone pomidory, żeby się jak najmniej porwą w trakcie wyrabiania. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i zostawić chleb  w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, piec około 50 minut.

Jak widać przepis jest naprawdę bardzo prosty a mimo tego w efekcie otrzymujemy bardzo oryginalny, pachnący i smaczny chleb. Polecamy!

Smakował Ci nasz chleb pomidorowy z ziołami? Mamy mnóstwo innych przepisów na chleb i bułeczki – znajdziesz je tu: Chleb i bułeczki