chleb pszenno-kukurydziany

Chleb pszenno-kukurydziany

print

Chleb pszenno-kukurydziany

Lekki, dietetyczny chlebek

Bardziej przypomina bułkę w bardzo apetycznym,  żółtym kolorze. Dzieciom smakował z masłem orzechowym. Bardzo pasuje też do miodu.

  • 150 ml wody,
  • 80 ml mleka,
  • 1 łyżka oleju,
  • 28 dag mąki pszennej,
  • 10 dag mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży lub 2 dag świeżych.

Chleb ze zdjęcia został upieczony w automacie do chleba, ale każdy taki chleb można oczywiście upiec zwyczajnie, w piekarniku. Lepiej wtedy zamiast suszonych drożdży dodać dwa dag świeżych. Wystarczy wszystkie wymienione na liście składniki wrzucić do miski i dobrze wymieszać, potem odstawić na kilka minut. Wyrobić drugi raz, około dziesięciu minut, ręcznie lub  mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i zostawić chleb  w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, piec około 45minut.

Bardzo dobry na słodkie śniadanie z dodatkiem dżemu, miodu, twarożku.

Smakował Ci nasz chleb pszenno-kukurydziany? Mamy mnóstwo innych przepisów na chleb i bułeczki – znajdziesz je tu: Chleb i bułeczki