chleb pszenno-zytni na drozdzach

Chleb pszenno-żytni na drożdżach

print

Chleb pszenno-żytni na drożdżach

do upieczenia w automacie

…ale można też zwyczajnie.

Składniki:

  • 275 ml wody,
  • 23 dag mąki pszennej,
  • 23 dag mąki żytniej chlebowej,
  • łyżeczka soli,
  • 20 ml oleju słonecznikowego,
  • łyżeczka suszonych drożdży.

 

Jeśli pieczemy chleb w automacie, wystarczy po prostu odmierzyć składniki i wrzucić je do maszyny w kolejności wymienionej na liście a potem wybrać program do pieczenia ciasta drożdżowego, najlepiej taki z dłuższym wyrastaniem.

Można też obyć się bez maszyny i wyrobić chleb mikserem lub ręcznie. Najlepiej wtedy zamienić drożdże suszone na 2 dag świeżych.

Wystarczy wszystkie wymienione na liście składniki wrzucić do miski i dobrze wymieszać, potem odstawić na kilka minut. Potem wyrobić drugi raz, przez około dziesięć minut, ręcznie lub  mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć chleb i zostawić go w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, piec około 50 minut.

Przepis jest prosty i łatwy, zupełnie niekłopotliwy, chleb zwykły lecz dobry. Taki na co dzień.

Smakował Ci nasz chleb pszenno-żytni? Mamy mnóstwo innych przepisów na chleb i bułeczki – znajdziesz je tu: Chleb i bułeczki