Chleb pszenny na zaczynie

Chleb pszenny na zaczynie z mąki razowej

print

Chleb pszenny na zaczynie z mąki razowej

Tradycyjny domowy chleb

To prawie niemożliwe, ale rodzina stwierdziła, że to jeszcze lepszy chleb niż dotychczas ulubiony „chleb biały pszenny”. Różni się od niego tym, że zamiast zwykłej mąki pszennej do zaczynu użyłam mąki pszennej razowej i odrobinę więcej wody.

Jest to lekka modyfikacja przepisu z książki Barbary Jakimowicz – Klein „Upiecz swój chleb”.

Najpierw kilkakrotnie podkarmiam zakwas, żeby był świeży i aktywny. Potem robię zaczyn, czyli mieszam:

  • 5 dag zakwasu,
  • 20 dag mąki pszennej razowej,
  • 130 ml wody,

i zostawiam na noc w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką lub torebką foliową.

Następnego dnia mieszam:

  • 60 dag mąki pszennej,
  • 300 ml wody;

i zostawiam na pół godziny

Potem dodaję:

  • zaczyn,
  •  płaską łyżkę soli;

i wyrabiam chwilę. Odstawiam na kilka minut i wyrabiam znów, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Potem trzeba je przełożyć do miski wysmarowanej tłuszczem i zostawić na godzinę przykryte. Po godzinie trzeba je odgazować, czyli przełożyć na blat oprószony mąką, rozciągnąć w prostokąt, złożyć jak kopertę i znów odstawić na godzinę. Potem można już uformować bochenek i ułożyć chleb wygodnie w koszyku wyłożonym serwetką posypaną mąką, gładką stroną do dołu, żeby sobie wyrósł. Rośnie bez pośpiechu mniej więcej cztery godziny.Gdy już urośnie, można nagrzać piekarnik do mniej więcej 240 stopni, na dno wstawić naczynie z wodą (używam do tego celu starej, metalowej brytfanny) wyrzucić chleb z koszyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną otrębami. Naciąć ostrym nożem, nie naciskając. Piec 20 minut, obniżyć temperaturę do 180 stopni, piec przez kolejne 30 – 40 minut. Można też zgodnie z przepisem w książce podzielić ciasto na pół i uformować dwa mniejsze bochenki i piec je przez 40 minut.

Na pierwszy rzut oka proces przygotowywania ciasta na chleb wydaje się trudny i czasochłonny, jednak jak się dobrze przyjrzeć to jest to głównie nie praca, a tylko nieco odmierzania, mieszania i oczekiwanie.

 

Smakował Ci nasz chleb pszenny na zaczynie? Mamy mnóstwo innych przepisów na chleb i bułeczki – znajdziesz je tu: Chleb i bułeczki