Chleb z oliwkami i oregano

Chleb z oliwkami i oregano

print

Chleb z oliwkami i oregano

Bardzo aromatyczny i oryginalny

Zrobiony w automacie do chleba, ja tylko wymyśliłam sobie, na co mam ochotę i wrzuciłam składniki do maszyny. Chleb miał pachnieć ziołami, oliwą i mieć w sobie oliwki. I udało się!

  • 250 ml wody,
  • 30 ml oliwy,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 40 dag mąki,
  • 8 dag oliwek pokrojonych w kółeczka,
  • łyżeczka suszonych drożdży lub 1 dag świeżych

Niezwykle prosty i naprawdę dobry chleb. Mój wymieszała i upiekł automat to chleba, ale nic nie stoi na przeszkodzie, bo wyrobić ciasto bez automatu i upiec w piekarniku. Wystarczy wszystkie wymienione na liście składniki poza oliwkami wrzucić do miski i dobrze wymieszać, potem odstawić na kilka minut. Wyrobić drugi raz, około dziesięciu minut, ręcznie lub  mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego, na samym końcu dodać oliwki, żeby się jak najmniej połamały w trakcie wyrabiania. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i zostawić chleb  w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, piec około 50 minut.

Jak widać przepis jest naprawdę bardzo prosty a mimo tego w efekcie otrzymujemy bardzo oryginalny, pachnący i smaczny chleb. Polecamy!

 

Smakował Ci nasz chleb z oliwkami? Mamy mnóstwo innych przepisów na chleb i bułeczki – znajdziesz je tu: Chleb i bułeczki