Ciasto czekoladowe - murzynek

Ciasto czekoladowe czyli murzynek

print

Idealne ciasto czekoladowe zwane murzynkiem

Delikatne i miękkie, szybkie w przygotowaniu

Pierwsze ciasto, jakie w życiu upiekłam od początku do końca samodzielnie. To było tak dawno temu, że wydaje mi się teraz, jakby w oddali słychać było odgłos szurającego o ziemię ogonem ostatniego dinozaura.

Przepis na murzynek:

Do garnka wrzucić:

– 20 dag (czyli kostkę) masła,

– 250 ml cukru,

– 6 łyżek mleka,

– 4 łyżki kakao,

i podgrzewać mieszając na małym ogniu, aż się zagotuje. Odlać pół szklanki na polewę, wszystko pozostawić do ostudzenia.

Do ostudzonej masy w garnku dodać:

– 4 jajka,

– 28 – 30 dag mąki,

– łyżeczkę proszku do pieczenia;

i całość starannie wymieszać.

Ciasto przelać do formy (mała tortownica lub krótka keksówka) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec 45 minut bez termoobiegu, pilnować, żeby nie wysuszyć 🙂

Stygnące ciasto posmarować polewą. Tym razem odmówić smakołyku psu, psom szkodzi kakao…

Jeśli zupełnym przypadkiem uda się zrobić zakalec, nie przejmować się – w przypadku tego ciasta jest jeszcze smaczniejszy niż udana, puszysta wersja.

Smakowało Ci nasze ciasto czekoladowe? Masz ochotę na więcej ciast i ciasteczek?

Znajdziesz je tu: Ciasta i ciasteczka