Domowy majonez
Są takie rzeczy, których Dziecko Starsze nie zje bez majonezu i już, albowiem każdy dodatek do majonezu jest dobry 🙂 Problem pojawia się, gdy ulubionego mazidła nie ma w domu. Jest to mały problem. Majonez można zrobić!
– żółtko
– łyżka musztardy
– soli ciut
– łyżka octu winnego
– 2/3 szklanki oleju słonecznikowego
– pieprz
… i trzepaczka, ale nie sprężyna, tylko ta druga, zwana okrągłą.
Żółtko wydobyte ze staranie umytego jajka wrzucamy do miski, dodajemy musztardę, nieco soli, mieszamy. Potem po troszku dodajemy olej, cały czas mieszając – podobno koniecznie w jedną stronę,czyli nie zmieniając kierunku mieszania :). Doprawiamy do smaku octem, solą, pieprzem.
Wszelkie przepisy nakazują, żeby wszystkie produkty użyte do zrobienia majonezu były w tej samej temperaturze. U mnie jajko i musztarda były prosto z lodówki, olej z szafki, czyli w temperaturze pokojowej i nic złego się stało.