Domowy majonez

Domowy majonez

print

Domowy majonez

Są takie rzeczy, których Dziecko Starsze nie zje bez majonezu i już, albowiem każdy dodatek do majonezu jest dobry 🙂 Problem pojawia się, gdy ulubionego mazidła nie ma w domu. Jest to mały problem. Majonez można zrobić!

– żółtko

– łyżka musztardy

– soli ciut

– łyżka octu winnego

– 2/3 szklanki oleju słonecznikowego

– pieprz

… i trzepaczka, ale nie sprężyna, tylko ta druga, zwana okrągłą.

Żółtko wydobyte ze staranie umytego jajka wrzucamy do miski, dodajemy musztardę, nieco soli, mieszamy. Potem po troszku dodajemy olej, cały czas mieszając – podobno koniecznie w jedną stronę,czyli nie zmieniając kierunku mieszania :). Doprawiamy do smaku octem, solą, pieprzem.

Wszelkie przepisy nakazują, żeby wszystkie produkty użyte do zrobienia majonezu były w tej samej temperaturze. U mnie jajko i musztarda były prosto z lodówki, olej z szafki, czyli w temperaturze pokojowej i nic złego się stało.