Focaccia - sprawdzony przepis z rozmarynem

Focaccia – sprawdzony przepis

print

Focaccia – sprawdzony przepis

Wersja domowa z aromatycznym rozmarynem

Przygotuj:

  • 210 ml letniej wody,
  • 1 łyżka stołowa oliwy,
  • 350 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży (lub ok. 2 dag świeżych),
  • rozmaryn;

Z podanych wyżej składników (oprócz rozmarynu) zagnieść ciasto. Posmarować oliwą dużą tortownicę i przełożyć do niej ciasto, zostawić do wyrośnięcia na 20 – 30 minut, najlepiej przykryte folią. W wyrośniętym cieście zrobić głębokie dołki (lub wręcz otwory) palcem. Znów zostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia, potem skropić oliwą, posypać rozmarynem i solą – najlepiej w grubych kryształkach. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 35 – 40 minut. Świetne pieczywo na kolację, na przykład do sałaty. Aromatycznie i wyraziste.

 

Focaccia

Smakowała Ci nasza focaccia? Mamy mnóstwo innych przepisów na chleb i bułeczki – znajdziesz je tu: Chleb i bułeczki