Makaron z dynią - łatwy przepis na szybki obiad

Makaron z dynią

print

Makaron z dynią

Jesień jest najczęściej paskudna. Makaron z sosem dyniowym nie jest paskudny, wręcz przeciwnie, jest dobry.

dynia – 80 dag

śmietana 18% – 400 ml

przecier pomidorowy – 3 łyżki

duża cebula

czosnek – 3 ząbki

curry – 2 – 3 łyżeczki

papryka słodka – łyżeczka

papryka ostra – odrobinkę, niedużo, troszkę lub odważnie – pół łyżeczki 🙂

cząber

sól

pieprz

olej – 2 łyżki

sól

pieprz

makaron kokardki – 1 opakowanie

 

Drobno posiekaną cebulę szklimy powoli na oleju, dodajemy rozgnieciony lub drobno posiekany czosnek. Potem dorzucamy curry i paprykę, żeby wydobyć z nich cały smak i żeby od razu pachniało i było wiadomo, że będzie coś dobrego. Dynię trzeba utrzeć na grubych oczkach tarki, dorzucić do cebuli i przypraw, poddusić kilka minut.(Makaron może się już gotować). Teraz przecier pomidorowy, śmietana, cząber, sól, pieprz. Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, można dodać nieco wody z makaronu. Odstawić na chwilkę, dodać gorący makaron, wymieszać i gotowe. W wersji wegańskiej można użyć mleka kokosowego zamiast śmietany.