Makaron ze szpinakiem, pomidorami i serem feta

Makaron ze szpinakiem, pomidorami i serem feta

print

Makaron ze szpinakiem, pomidorami i serem feta

Danie błyskawiczne i wartościowe

 

Danie z serii błyskawicznych, najbardziej ulubionych przez wszystkich głodnych.

Potrzebujemy:

– 50 dag świeżego szpinaku

– puszkę pomidorów

– opakowanie sera typu feta

– 4 ząbków czosnku

– 3 łyżek oliwy

– pieprzu

– 1 opakowania makaronu penne

 

Szpinak myjemy starannie i pozbawiamy ogonków.

Gotujemy makaron tak, jak gotuje się makaron 🙂

I gdy się gotuje:

Do dużego garnka wlewamy oliwę, gdy się rozgrzeje dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i po chwili, zanim się zrumieni dorzucamy pomidory, które muszą się nieco poddusić i odparować. Fetę pokrojoną byle jak w grubą kostkę wrzucamy do pomidorów i mieszamy aż się roztopi, wtedy do gara idzie szpinak, starannie wypłukany i pozbawiony ogonków. Mieszamy całość. Po chwili, gdy szpinak zrobi się wiotki, ale nie ugotowany, wrzucamy właśnie ugotowany makaron, mieszamy, dodajemy pieprzu mnóstwo lub mniej, pożeramy z entuzjazmem 🙂

Smakował Ci makaron ze szpinakiem? Mamy mnóstwo innych przepisów na smaczny obiad – znajdziesz je tutaj: Obiady i kolacje