sałatka caprese z pomidorów i mozzarelli

Sałatka Caprese – oryginalny włoski przepis

print

Sałatka Caprese w oryginalnym wydaniu

Jak we Włoszech

Nadchodzi właśnie czas na wyborną sałatkę caprese. A trzeba ją robić teraz – na wiosnę, bo cały jej sekret tkwi w doskonałych składnikach. Podstawą są pyszne, świeże pomidory. Nie muszą być duże, ale powinny być prosto z krzaka i bardzo pachnące. Także bazylia musi być świeża, właśnie zerwana ze słońca (ta zimowa, mimo że z doniczki nie ma takiego smaku, niestety).

Składniki:

  • dwa duże lub trzy mniejsze pomidory
  • kulka mozzarelli
  • kilka listków bazylii
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny (jeśli ma być prawdziwie po włosku to najlepiej z Modeny)
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Bierzemy więc pomidory i myjemy je, ale nie obieramy. Kroimy je w dość grube plastry. Mozzarellę też kroimy, ale już cieniej.

Na talerzu układamy na przemian plastry pomidorów i plastry sera. Całość lekko solimy i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek i skrapiamy odrobiną balsamico. Na wierzch kładziemy listki bazylii. Niektórzy je kroją, ale to już bardziej polski zwyczaj niż włoski. Caprese może nie jest jakąś szczególnie „odchudzającą” sałatką, bo mimo wszystko, mozzarella, jak każdy ser ma trochę kalorii. Ale za to smak – doskonały i grzechu wart.

 

Apetyt na więcej sałatek?

Zajrzyj tutaj: Sałatki i surówki