Szakszuka

Szakszuka

print

Szakszuka

A oto jest wpis o przydatno艣ci program贸w kulinarnych 馃檪

Obejrza艂am wczorajszy odcinek Master Chefa. I zachwyci艂am si臋 daniem, kt贸re jeden z uczestnik贸w dosta艂 w food trucku z kuchni膮 izraelsk膮 馃檪 G臋sty, aromatyczny, gor膮cy i pikantny sos do kt贸rego wbija si臋 jajka i podaje, gdy bia艂ko jest 艣ci臋te a 偶贸艂tko p艂ynne. Ten opis sprawi艂, 偶e po 10 sekundach by艂am przy komputerze szukaj膮c przepisu na szakszuk臋, a dzi艣 zrobi艂am j膮 na kolacj臋 i jutro zrobi臋 zn贸w 馃檪

2 cebule

4 z膮bki czosnku

1,5 – 2 papryki

2 puszki pomidor贸w

kumin – 艂y偶eczka

ostra papryka – mniej wi臋cej 1/3 艂y偶eczki

papryka s艂odka – 艂y偶eczka

s贸l

pieprz

oliwa – 3 艂y偶ki

4 jajka

Arcyproste wykonanie – na du偶ej patelni rozgrza膰 oliw臋, wrzuci膰 posiekane cebule, czosnek, zeszkli膰. Pokroi膰 papryk臋 w kostk臋, dorzuci膰 do cebuli, po kolejnych pi臋ciu minutach rozgniecione pomidory (oczywi艣cie w sezonie pomidorowym u偶y艂abym 艣wie偶ych, obranych ze sk贸ry i pokrojonych) i mieszaj膮c czeka膰 a偶 sos si臋 zredukuje. Gdy jest ju偶 g臋sty doda膰 przyprawy (serce nakazywa艂o sypn膮膰 wi臋cej ostrej papryki, rozum podpowiada艂, 偶e wtedy m艂odsze dziecko nie tknie dania; Pos艂ucha艂am rozumu.) Rozgania膰 sos, wbija膰 jajka tak by 偶贸艂tko pozosta艂o ca艂e, posoli膰 je i nie przegapi膰 momentu, gdy bia艂ko si臋 zetnie a 偶贸艂tko b臋dzie p艂ynne. Jeszcze pieprz, natka, kromka chleba. Pyszne jedzenie 馃檪