Lekka i wiosenna sałatka według Pani Stasi

Lekka i wiosenna sałatka według pani Stasi

print

Lekka i wiosenna sałatka według pani Stasi

Samo zdrowie i przepyszny sos

Oto lekka i wiosenna sałatka, o którą aż się prosi w taki dzień jak dzisiaj. Przygotowana przez goszczącą na naszym blogu panią Stasię – mistrzynię sałatek. Powinna być w związku z tym Kuchnia x 3:) A oto przepis na wiosenne sałatkowe arcydzieło stworzone przez nią:

Składniki:
  • miks sałat: po małej garści botwinki, roszpunki, rukoli i szpinaku
  • papryka czerwona
  • ½ fety
  • ziarna słonecznika i sezamu
Sos:
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • wyciśnięty ząbek czosnku

Na talerzu układamy umyte i wysuszone liście sałat. Paprykę oczyszczamy i kroimy w wąskie i krótkie paski – układamy na sałacie a na wierzch dajemy pokruszony ser sałatkowy – fetę. Ziarna słonecznika i sezamu lekko prażymy na gorącej patelni (bez tłuszczu!).

Przygotowujemy sos z podanych składników – polewamy sałatkę a na sam wierzch sypiemy podprażone ziarna. Efekt – pyszny, zdrowy i iście wiosenny! Sałatka jest lekka, wiosenna i bardzo fit.

P.S. Jeśli macie ochotę, fetę można w tym przepisie zastąpić lekkim serem pleśniowym np. Lazurem.

Smakowała Ci nasza lekka i wiosenna sałatka? Mamy mnóstwo innych pomysłów na sałatki i surówki – znajdziesz je tutaj: Sałatki i surówki

Wspaniała wiosenna sałatka z różnych sałat, papryki i fety
Wspaniała wiosenna sałatka z różnych sałat, papryki i fety