Sałatka ze szpinakiem, rukolą i truskawkami oraz sosem truskawkowym

Sałatka ze szpinakiem i sosem truskawkowym

print

Sałatka ze szpinakiem i sosem truskawkowym

Wyjątkowo wiosenna i lekka sałatka ze słodko-wytrawnym sosem

Szpinaku jest teraz pełno wszędzie – świeżego i dorodnego już z polskich pól, więc trzeba z tego faktu skorzystać. Dzisiaj mamy dla Was propozycję sałatki bardzo fit – same liście:), truskawki i odrobina sosu.

Przygotowujemy:
  • pęczek świeżego szpinaku
  • garść świeżych liści rukoli
  • 15-20 truskawek
Na sos:
  • 6-8 truskawek (zależnie od ich wielkości)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 2 łyżki wody
  • sól i pieprz

Zacznijmy od sosu – wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. I oto cały trud. Wychodzi nam różowo-brunatny sos, który wcale nie jest za słodki, a dzięki obecności balsamico, soli i pieprzu robi się leciuteńko wytrawny (przepis jest też tutaj).

Liście szpinaku i rukoli dokładnie myjemy i suszymy (w czystej ściereczce lub specjalnej suszarce do sałaty). Szpinak rwiemy na mniejsze kawałki (jeśli liście są duże, jeśli małe – możesz pozostawić je w całości) – wrzucamy do miski do sałaty. Truskawki myjemy, szypułkujemy i przekrawamy na pół. Mieszamy lekko z liśćmi a wierzch polewamy lekko sosem truskawkowym.

Sałatka – całkiem light – jest gotowa do podania.

Smakowała Ci nasza sałatka ze szpinakiem? Mamy mnóstwo innych pomysłów na sałatki i surówki – znajdziesz je tutaj: Sałatki i surówki