Wiosenna sałatka z rzodkiewką - do pracy

Wiosenna sałatka z rzodkiewką – do pracy

print

Wiosenna sałatka z rzodkiewką – do pracy

Oczywiście w słoiku, jakżeby inaczej:)

Wiosna w pełni, bazary pachną nowalijkami – trzeba z tego korzystać. Dzisiaj w roli głównej – rzodkiewka. Wymyśliłyśmy dla Was piękną, kolorową i zdrową sałatkę w sam raz do wzięcia do pracy na drugie śniadanie. Podajemy poniżej porcję dla 2 osób, na 2 średnie słoiczki (pewnie ok. 1/2 litra każdy).

Składniki:

  • pęczek rzodkiewek
  • 1 średni ogórek
  • mała puszka kukurydzy słodkiej
  • mała garść koperku
  • mała garść kiełków rzodkiewki
  • 8 łyżek sosu cytrynowego winegret
  • sól, pieprz

Warzywa myjemy i kroimy – zarówno ogórka, jak i rzodkiewkę w taką, ot, niespecjalnie grubą kostkę. Koperek siekamy i w małej miseczce mieszamy go z pokrojonym ogórkiem. Kukurydzę otwieramy i odsączamy.

A teraz na dnie słoiczka wykładamy po kolei „piętrami”:

  • słodką kukurydzę
  • ogórka z koperkiem
  • rzodkiewkę
  • kiełki rzodkiewki

Każdą porcję polewamy 4 łyżkami cytrynowego winegret. Solimy i pieprzymy już w pracy, bo nie chcemy, aby w drodze warzywa nadmiernie puściły sok. Chyba, że tak lubicie, wtedy można posolić od razu:)

Sałatka wiosenna do pracy z kukurydzą, rzodkiewką i kiełkami
Sałatka wiosenna do pracy z kukurydzą, rzodkiewką i kiełkami

Smacznego i zdrowego drugiego śniadania!

Smakowała Ci nasza sałatka z rzodkiewką? Mamy mnóstwo innych pomysłów na sałatki i surówki – znajdziesz je tutaj: Sałatki i surówki