Chleb biały pszenny

Chleb biały pszenny – prosty przepis

print

Chleb biały pszenny – prosty przepis

Na Święta dostałam od męża mnóstwo prezentów, głównie książek. Mąż to osobnik podstępny, przebiegły i nieludzko sprytny. Słusznie wywnioskował, że jeśli niektóre z książek będą kulinarne, to ja na pewno coś nowego ugotuję lub upiekę. W książce Barbary Jakimowicz – Klein „Upiecz swój chleb” znalazłam prosty przepis na chleb, a skoro prosty, to w sam raz dla mnie. Rodzina zachwycona, twierdzi, że jest to najlepszy chleb, jaki kiedykolwiek zrobiłam i od teraz taki mam robić. No to robię :o)

Najpierw kilkakrotnie podkarmiam zakwas, żeby był świeży i aktywny. Potem robię zaczyn, czyli mieszam:

  • 5 dag zakwasu,
  • 20 dag mąki pszennej 650,
  • 100 ml wody,

i zostawiam na noc w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką lub torebką foliową.

Następnego dnia mieszam:

  • 60 dag mąki pszennej,
  • 300 ml wody;

i zostawiam na pół godziny

Potem dodaję:

  • zaczyn,
  • łyżkę soli;

i wyrabiam chwilę. Odstawiam na kilka minut i wyrabiam znów, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Potem trzeba je przełożyć do miski wysmarowanej tłuszczem i zostawić na godzinę przykryte. Po godzinie trzeba je odgazować, czyli przełożyć na blat oprószony mąką, rozciągnąć w prostokąt, złożyć jak kopertę i znów odstawić na godzinę. Potem można już uformować bochenek i ułożyć chleb wygodnie w koszyku wyłożonym serwetką posypaną mąką, gładką stroną do dołu, żeby sobie wyrósł. Rośnie mniej więcej cztery godziny i nie wolno go poganiać, potrzebuje tego czasu!

Gdy już urośnie, można nagrzać piekarnik do mniej więcej 240 stopni, wyrzucić chleb z koszyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną otrębami. Naciąć ostrym nożem, nie naciskając. Piec 20 minut, obniżyć temperaturę do 180 stopni, piec przez kolejne 30 – 40 minut. W książce Autorka proponuje łączne pieczenie przez 40 minut, jednak przed wyrastaniem dzieli ciasto na dwa bochenki. Mój jest duży (po upieczeniu waży 1,2 kg) i wolę go piec dłużej. Na zdjęciu widać, że jest piękny, prawda? I pyszny – o przylepkę toczy się prawdziwy bój!

Smakował Ci nasz chleb biały pszenny? Mamy mnóstwo innych przepisów na chleb i bułeczki – znajdziesz je tu: Chleb i bułeczki