Zupa z zielonych warzyw ze świeżymi ziołami

Zupa z zielonych warzyw ze świeżymi ziołami

Zupa z zielonych warzyw ze świeżymi ziołami

Bardzo wiosenna

Robiąc zapiekankę z wiosennych warzyw zużyłam tylko same różyczki dorodnego brokuła. Reszta też jest pyszna i nie warto jej marnować, zdecydowanie lepiej jest wszystko zjeść. Sprawdziłam co jeszcze mam w lodówce, spiżarce i ogrodzie i tak powstała zupa z zielonych warzyw.

Składniki:

  • duża cebula
  • dwie łyżki oleju
  • duży brokuł (w tym przypadku pozbawiony różyczek, ale może być kompletny)
  • pęczek zielonych szparagów
  • 3 ziemniaki
  • mała cukinia
  • puszka zielonego groszku
  • trzy łyżki ryżu
  • świeży lubczyk, oregano i bazylia
  • sól
  • pieprz

Cebulę trzeba posiekać i zeszklić na oleju a potem dodawać warzywa w kolejności zaczynając od tych, które trzeba gotować najdłużej to tych, które robią się miękkie zaledwie po chwili gotowania.  Najpierw brokuł, a konkretnie głąb i łodyżki chwilkę podsmażyć razem z cebulą i zalać wrzątkiem, po pięciu minutach dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, po kolejnych pięciu szparagi pokrojone w nieduże kawałki (najpierw oczywiście odcięłam zdrewniałe końce), cukinię i ryż. Po następnych pięciu minutach wszystkie warzywa powinny być już miękkie. Można wtedy dodać puszkę zielonego groszku a zupę doprawić do smaku pieprzem i solą i poczekać, aż zupa nieco ostygnie, zanim dodamy świeże zioła, czyli drobno posiekany lubczyk, oregano i bazylię. Pasowałby jeszcze tymianek, niestety nie oszczędziła go ostatnia zima i niestety już nie odrósł, a szkoda!

Zupę można podać z dodatkiem śmietany lub jogurtu, ale to wiem tylko w teorii, bo moja rodzina lubi ją taką jaka jest – klarowną. Nie muszę dodawać, jak bardzo jest aromatyczna!

Zupa z zielonych warzyw ze świeżymi ziołami
Zupa z zielonych warzyw ze świeżymi ziołami

Smakowała Ci nasza zupa z zielonych warzyw? Zup u nas dostatek!
Sprobuj tych: Zupy – pyszne i proste