Risotto z cukinią, brokułami i parmezanem

Risotto z cukinią i brokułami – zielone danie

Risotto z cukinią i brokułami

Risotto powoli staje się naszym flagowym daniem. Nie dość, że jest naprawdę smaczne, to na dodatek pozwala na puszczenie wodzy fantazji i wybieranie z nieograniczonej liczby dodatków. Bo do risotto można dodać naprawdę wszystko. W Kuchni x 2 dominują wersje wegetariańskie, taka też będzie dzisiejsza.

Porcja jest nieduża, zaledwie dla dwóch osób – okazją był przyjazd przyjaciółki.

Potrzebujemy następujące składniki:

  • 200-250 g ryżu arborio (zależy od wielkości głodu:))
  • mały brokuł
  • średnia cukinia
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki białego wina (u nas chardonnay)
  • 1 niezbyt duża cebula
  • utarty parmezan
  • posiekane zioła – u nas bazylia i oregano, ulubiona kombinacja
  • sól, pieprz

Przy risotto nie należy się spieszyć, a dzień był idealny do tego powolnego, rytualnego kucharzenia. Wywar miałam przygotowany już poprzedniego dnia. Teraz tylko podgrzałam go i trzymałam cały czas na ogniu.

Brokuła i cukinię przygotowałam jako pierwsze – po prostu umyłam je, pokroiłam i ugotowałam na parze przez dosłownie 3 minuty. Potem posiekałam cebulę na drobną kostkę i wrzuciłam ją do rondla, uprzednio rozgrzewając w nim 2 łyżki oleju rzepakowego (ma neutralny smak, a na dodatek jest zdrowy). Szklimy ją, mieszając od czasu do czasu – w efekcie uzyskujemy coś co nazywa się soffrito.

Dorzucamy ryż i również go „szklimy” – mieszamy go, tak aby każde ziarenko zostało otoczone warstewką tłuszczu. Ziarna ryżu robią się na wpół przezroczyste i po tym wiemy, że nadszedł już ten moment, aby dolać wino. 1/ 2 szklanki zupełnie wystarczy – u mnie było to australijskie chardonnay.

Kiedy wino odparowało (ale aromat pozostał), dolewamy do ryżu po szklaneczce ciepłego wywaru i leniwie mieszamy, czekając aż znowu płyn zostanie odparowany. I tak szklanka za szklanką (lub chochla za chochlą) dusimy nasz ryż. Wszystko trwa ok. 15-17 minut i po tym czasie uzyskujemy idealnej twardości ryż.

Teraz dorzucamy przygotowane uprzednio warzywa – mieszamy z ryżem i zostawiamy pod przykryciem na krótki moment. Danie jest gotowe – można je nakładać na talerze, posypywać parmezanem (lub innym długodojrzewającym serem) i posypywać ziołami.

Risotto z cukinią, brokułami i parmezanem
Risotto z cukinią, brokułami i parmezanem

Smakowało Ci risotto z cukinią i brokułami? Pomysłów na kolejny obiad szukaj tu: Obiady i kolacje