Makaron kolorowy z papryką, oliwkami i marchewką

Makaron kolorowy z kolorowymi warzywami

Makaron kolorowy z kolorowymi warzywami

czyli obiad „tutti colori”

Dziecko młodsze wraca ze szkoły i od progu woła „głodna jestem!”. A tu obiadu nie ma, więc trzeba przygotować coś naprawdę błyskawicznego. Szybki przegląd lodówki i szafek – córka wyławia wściekle kolorowy makaron, a ja muszę dobrać resztę. No i wyszło szalenie kolorowo, bo dorzuciłam do tego różnokolorowe warzywa.

Składniki:

  • 200g makaronu wielokolorowego
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/3 małego słoika czarnych oliwek
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • zioła (u nas była bazylia i oregano)
  • sól

Wstawiamy garnek z osoloną wodą i kilkoma kroplami oliwy do gotowania i ruszamy do przygotowania warzyw. Marchewkę – umytą i obraną – kroimy specjalnym nożykiem na wiórki. Paprykę – też umytą i pozbawioną nasion – kroimy w drobną kostkę. Oliwki odsączamy i kroimy w połówki.

Kiedy woda zagotuje się, wrzucamy makaron. Ten, który my gotowałyśmy, to były takie niby-muszelki i gotowały się dość długo bo 12 minut. Na 5 minut przed końcem tego gotowania stawiamy na ogniu rondelek – dodajemy łyżkę oliwy i startą marchewkę – smażymy ją 3 minuty. Potem dorzucamy paprykę i zioła i już dusimy to razem, nie więcej niż 2 minuty.

Makaron jest gotowy do odcedzenia, robimy to więc i wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował. Do niego dorzucamy warzywa (paprykę i marchewkę), leciutko solimy i mieszamy. W rondelku podgrzewamy oliwki (córka uparła się, aby leżały na talerzu oddzielnie, a nie zmieszane z resztą). Makaron z warzywami elegancko wykładamy na talerze, ozdabiamy ziołami a oliwki kładziemy z boku, zgodnie z życzeniem latorośli.

I tak oto, po 15 minutach mamy gotowy obiad, mnóstwo kolorów na talerzu i zadowolone dziecko.

Smakował Ci nasz kolorowy makaron? Mamy więcej pomysłów na prosty i szybki obiad – znajdziesz je tu: Obiady i kolacje