Sernik kawowy na zimno, z polewą kakaowo-śliwkową

Sernik kawowy na zimno

print

Sernik kawowy na zimno z nutą śliwkową

Upał nie chce zelżeć, trzeba się przed nim ratować czym się da. Najlepiej smakowitym sernikiem na zimno. Dzisiaj w wersji mocno kawowej z delikatną nutą śliwkową, która dodaje mu leciuteńko kwaskowy odcień.  Sernik jest na bazie z mascarpone i kremówki, na spodzie z biszkoptów, więc wszystkie skojarzenia z tiramisu są uzasadnione. Podajemy proporcje na średnią tortownicę – 24 cm.

Przygotuj składniki na sernik:

  • paczka biszkoptów (u nas podłużne Savoiardi)
  • 500 g mascarpone
  • 400 ml śmietany kremówki (u nas Zott, bo pięknie nabiera objętości)
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 espresso (można je zastąpić 4 łyżkami kawy rozpuszczalnej)

I składniki na polewę:

  • 3/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody
  • 1 łyżka kakao
  • 3 czubate łyżki powideł śliwkowych

Przygotowanie jest nieskomplikowane i zdecydowanie warte smaku, który uzyskamy.

Zaczynamy od przygotowania żelatyny na sernik – rozpuszczamy ją w podanej ilości lekko podgrzanego mleka. Mieszamy, studzimy i na koniec dolewamy do niego 2 filiżanki mocnego espresso. Kawę można zastąpić kawą rozpuszczalną – wówczas będziemy mieć mniej płynów w składnikach i można zredukować żelatynę do 3 łyżeczek.

Dno tortownicy wykładamy wielokrotnie złożoną folią spożywczą (jeśli chcemy łatwo przenieść sernik z tortownicy na jakiś elegancki talerz), a na nią kładziemy biszkopty. Do tego przepisu bardzo pasują Savoiardi, bo są wysokie i dość słodkie jak na biszkopty, więc równoważą goryczkę kawową.

Do wysokiej miski wlewamy kremówkę – ubijamy ją malakserem, dodając cukier puder i stopniowo – mascarpone. Kiedy masa jest gotowa, stopniowo i powoli wlewamy do niej „kawową żelatynę” i miksujemy do uzyskania jednolitego koloru.

Kawową masę serową wylewamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki do pełnego stężenia.

Polewa w tym przepisie jest tym, co dodaje fajnego kontrastu do smaku kawy. W 3/4 szklanki ciepłej wody rozpuszczamy łyżkę kakao i żelatynę. Mieszamy i studzimy. Kiedy płyn jest już ostudzony dodajemy do niego powidła śliwkowe. Mieszamy dokładnie. Wylewamy na stężałą już masę serową przez sitko, tak aby uzyskać jednolitą masę, bez widocznych fragmentów owoców. Z tej ilości wychodzi cienka warstwa takiej polewy.

Ponownie wstawiamy do lodówki i czekamy aż polewa stężeje. Połączenie kawy, kakao i śliwek jest znakomite – spróbujcie sami!

Sernik kawowy na zimno, z polewą kakaowo-śliwkową
Sernik kawowy na zimno, z polewą kakaowo-śliwkową

Smakował Ci sernik kawowy na zimno? Mamy jeszcze inne przepisy na sernik na zimno. Znajdziesz je tu: Serniki na zimno