boczniaki z warzywami i kaszą gryczaną

Boczniaki z warzywami i kaszą gryczaną

print

Boczniaki z warzywami i kaszą gryczaną

…grzyby inne niż wszystkie

 

Boczniaki to wyjątkowe grzyby. Można je łatwo uprawiać, jeśli dysponuje się chłodną piwnicą lub przewiewną szopą z okienkiem. Wystarczy kupić w sklepie ogrodniczym belę słomy zaszczepioną grzybnią, postawić w miejscu chłodnym i z dostępem światła, podlewać i… chodzić z koszykiem po grzyby. Poza tym, że łatwo je uprawiać są zdrowe (oczywiście jak na grzyby), mają sporo przyswajalnego białka a nawet jakieś właściwości lecznicze, którymi nie będziemy się tu zajmować, ponieważ nas interesuje to, że boczniaki są przede wszystkim bardzo smaczne.

Składniki:

  • około kilograma boczniaków
  • nieduża cukinia
  • czerwona papryka
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • pęczek natki
  • 4 torebki kaszy gryczanej

 

Zamówienie na obiad było proste – zjedzmy te boczniaki, tylko żeby nie były tłuste. Nic prostszego! Tłuszczu jak widać nie użyłam zbyt wiele. Boczniaki opłukałam szybko, żeby nie nasiąkły wodą i pokroiłam na nieduże kawałki, cebulę posiekałam drobno, czosnek pokroiłam na plasterki a paprykę w paseczki. Cebulę wrzuciłam na rozgrzany olej, po chwili dodałam czosnek. Do leciutko zrumienionej cebuli dorzuciłam boczniaki. Mniej więcej 10 -15 minut później dodałam paprykę a po kolejnych pięciu minutach – cukinię. Warzywa podsmażały się na patelni do momentu, gdy cukinia była w sam raz – odrobinę chrupka. Zaraz potem robi się zbyt miękka, więc trzeba jej pilnować. Potem wystarczyło już tylko danie posolić i doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Najlepiej, gdy będzie go sporo.

W trakcie podsmażania warzyw ugotowałam również kaszę – wrzuciłam do osolonego wrzątku i gotowałam 12 minut – bardzo nie lubię rozgotowanej.

Boczniaki i warzywa gotowe, kasza również. Można jeść, ale należy koniecznie pamiętać, że do boczniaków bardzo pasuje natka pietruszki, najlepiej dużo, najlepiej drobno posiekanej.

Przypuszczam, że jeśli zbiory będą nadal tak obfite jak do tej pory, to dania z boczniaków będą się tu pojawiały częściej. Można zrobić zupę, kotleciki, boczniaki w śmietanie, a może boczniaki z grilla też?

Smakowały Ci boczniaki z warzywami? Pomysłów na kolejny obiad szukaj tu: Obiady i kolacje