kotlety z boczniaków

Kotlety z boczniaków z sałatą i ziemniakami

print

Kotlety z boczniaków z sałatą i ziemniakami

…czyli całkiem wegetariański obiad

Składniki:

  • boczniaki, około kilograma
  • 2 jajka
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

 

Sałatę zrobiła Zofia, więc Zofii przyjdzie opowiadać jak. Ja zajęłam się boczniakami, które wcześniej osobiście wyhodowałam w starej szopie, na beli słomy zaszczepionej grzybnią, kupionej w sklepie ogrodniczym. Świetna zabawa, polecam każdemu – grzybów nareszcie nie trzeba szukać, bo wiadomo, że wyrosną 🙂

Od bardzo dawna nie jem mięsa, więc w robieniu kotletów nie mam wprawy, ale z boczniakami jakoś się udało. Boczniaki zostały lekko opłukane i wysuszone w ręczniku papierowym. Wystarczyło odkroić nieco grubsze części u nasady grzyba, żeby uzyskać w miarę płaski przyszły kotlet, lub jak kto woli smażony boczniak. Jajka rozbiłam na dużym talerzu, posoliłam, na drugim talerzu nasypałam mąki do panierowania. W przypadku grzybów, niewątpliwie sztywniejszych niż mięso łatwiej używać dwóch widelców niż palców. Grzybki zostały zamoczone w rozmąconym jajku, opanierowane mąką i usmażone na gorącym oleju, mniej więcej po trzy – cztery minuty z każdej strony – tak, żeby były rumiane – i okazuje się, że to wystarczy. Są pyszne, naprawdę. Dodatkową zaletą jest to, że można je zrobić naprawdę błyskawicznie – kotlety były gotowe zanim ugotowały się wstawione wcześniej ziemniaki…

A sałata widoczna na zdjęciu też jest bardzo prosta a przepis na nią znajdziecie tu: Sałatka ekspresowa, bardzo fit

Smakowały Ci kotlety z boczniaków? Mamy więcej pomysłów na prosty i szybki obiad – znajdziesz je tu: Obiady i kolacje