Sałatka ze szparagami i truskawkami w słodkim sosie

Sałatka ze szparagami i truskawkami

print

Sałatka ze szparagami i truskawkami

Oryginalne połączenie w słodkim sosie

Ostatnio szalejemy z różnymi sałatkami (w następnym tygodniu też możesz się kilku spodziewać), bo nie sposób oprzeć się tym wszystkim świeżym warzywom i owocom – pora jest na nie idealna.

Tym razem sałatka nieco zaskakująco łącząca zielone szparagi i truskawki. Do tego słodkie rodzynki i orzechy i bardzo smakowity sos. Całość – nadzwyczaj elegancka, idealna na niedzielne przybycie gości. Tutaj porcja na 4 osoby.

Przygotuj składniki:

  • 500 g zielonych szparagów
  • 300 g truskawek
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 50 g rukoli
  • 30 g orzechów
  • 30 g rodzynek sułtańskich

i jeszcze na sos:

  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Zaczynamy od sałat – myjemy dokładnie zarówno rukolę jak i lodową. Lodową rwiemy na mniejsze kawałki i wszystko razem suszymy w suszarce do sałat. Wykładamy je do dużej i płaskiej miski.

Szparagi myjemy i obieramy – tylko dolne części i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy je na krótkie kawałki (ok. 5 cm). Jeśli trzonki są naprawdę grube, to te fragmenty można jeszcze przekroić wzdłuż na połówki. Przygotowujemy garnek do gotowania na parze i kiedy woda się zagotuje, wrzucamy te grubsze i twardsze kawałki na 5 minut, a po tym czasie pozostałe i parujemy kolejne 3 minuty.

W czasie, kiedy czekamy na szparagi, przygotowujemy truskawki i sos. Truskawki – prosta sprawa – myjemy, szypułkujemy i przekrawamy na połówki.

Szparagi wyjmujemy z naczynia i studzimy. Kiedy ostygną układamy je na przygotowanej sałacie a następnie dokładamy truskawki.

A teraz najwspanialsza część programu – sos na karmelizowanym cukrze. Jest słodki, ale przełamiemy ten smak delikatnie solą i pieprzem. Obiecuję – będzie pasować idealnie do całości.

Cukier wysypujemy na rozgrzaną patelnię i czekamy, aż roztopi się i lekko zbrązowieje. Wówczas dodajemy gorącą wodę, mieszamy aby uzyskać równomierną konsystencję, a następnie dodajemy ocet balsamiczny. Po minucie dolewamy olej, wsypujemy orzechy włoskie i rodzynki. Solimy i pieprzymy – nie za dużo.  Przesmażamy 1-2 minuty. Sos studzimy, ale nie musicie czekać aż będzie całkiem zimny, wystarczy że przestanie być po prostu gorący.

Wykładamy orzechy i rodzynki na przygotowaną sałatkę, polewamy pozostałym sosem. Uczta jest wyborna!

Sałatka ze szparagów i truskawek ze słodkim sosem
Sałatka ze szparagów i truskawek ze słodkim sosem

Smakowała Ci nasza sałatka ze szparagami i truskawkami? Mamy mnóstwo innych pomysłów na sałatki i surówki – znajdziesz je tutaj: Sałatki i surówki