zupa krem z zielonych szparagów

Zupa krem z zielonych szparagów

print

Zupa krem z zielonych szparagów

…z lubczykiem, bo kochamy szparagi!

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • średniej wielkości cebula
  • 2 ziemniaki
  • łyżka masła
  • kilka gałązek lubczyku
  • sól
  • pieprz

Zupa krem z zielonych szparagów została ugotowana na pożegnanie sezonu szparagowego. A raczej na rozpoczęcie obchodów związanych z rozstaniem z nimi aż do przyszłego roku. Były jedzone z wody, z sosem lub bez, na ciepło i zimno, w risotto i w sałacie. Więc jeszcze na koniec zupa krem, bez mnogości składników, które mogłyby dominować nad bohaterem dania.

Szparagi tak mają, że im dalej od główki, tym bardziej bywają włókniste. Warto zwrócić na to uwagę podczas przygotowania ich do gotowania, tak by te twardsze części gotować dłużej. Zazwyczaj jest to 1/3, czasem nawet prawie połowa szparaga.

Naszykowałam szparagi zgodnie z powyższym opisem, posiekałam cebulę i zeszkliłam je na oleju.  Dorzuciłam twardsze części szparagów, przesmażyłam przez chwilę i zalałam wrzątkiem – tylko tyle, żeby przykryć warzywa. W tym czasie obrałam ziemniaki, pokroiłam je na cienkie plastry i dodałam do gotujących się szparagów. Gotowały się mniej więcej 5 – 7 minut, wtedy dorzuciłam delikatniejsze części szparagów, całość również gotowałam około pięciu minut po czym zostawiłam do przestudzenia.

Do nieco przestudzonej zupy dodałam posiekane gałązki lubczyku i całość została zmiksowana. Lubczyku dodałam na specjalne życzenie Zofii, która niespodziewanie okazała się wielbicielką tego magicznego ziela. Okazuje się, że bardzo pasuje do szparagów, zupa zyskała na smaku, aromacie i kolorze, nieco utraconym podczas gotowania. Lekko podgrzałam, dodałam sól, pieprz i łyżkę masła. I gotowe 🙂

zupa krem z zielonych szparagów
Zupa-krem-z-zielonych-szparagów

Smakowała Ci nasza zupa krem z zielonych szparagów ? Zup u nas dostatek! Spróbuj tych: Zupy – pyszne i proste