Sałatka z miażdżonych ogórków, fety i oliwek kalamata

Sałatka z miażdżonych ogórków i pikantnej fety

print

Sałatka z miażdżonych ogórków i pikantnej fety

Czysty smak i lekkość

Zielone ogórki w sałatce to zupełna normalność. Ale miażdżone ogórki? Tak, w tym przepisie ogórki miażdżymy, pozbawiając je nadmiaru soków – będą dzięki temu bardziej chrupiące i kruche. Sałatka jest doskonale lekka i smaczna a zawiera tylko 3 główne składniki.

Przygotuj składniki:

  • 6 ogórków gruntowych
  • 150 g fety
  • 150 g oliwek kalamata (nasze były prosto z oliwy)
  • 8 łyżek oliwy
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • sól

Najpierw przyprawimy fetę: do miseczki wlewamy 6 łyżek oliwy i bardzo obficie posypujemy świeżym mielonym pieprzem oraz solimy. Do wymieszanej z przyprawami oliwy wrzucamy fetę pokrojoną w kostkę – lekko mieszamy, aby cały ser pokrył się marynatą. Zostawiamy na kilka minut.

W tym czasie będziemy miażdżyć ogórki, więc jeśli masz słabe nerwy, to lepiej poproś kogoś o pomoc;)

Ogórki myjemy ale nie obieramy ich. Przekrawamy je wzdłuż na połówki i układamy płaską stroną na desce. Wałkiem do ciasta miażdżymy je, pozbawiając ich naturalnego sosu. Po prostu wałkujemy je dość mocno przyciskając wałek. Następnie rwiemy je na kawałki. Tak, rwiemy, nie kroimy. Wrzucamy do miseczki i solimy obficie, dodajemy pozostałe 2 łyżki oliwy i 3 łyżki octu winnego. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

Po 5-7 minutach na duży talerz wykładamy kawałki ogórków, na nie warstwę pikantnej fety i całość posypujemy oliwkami. Pozostały od ogórków sos wykorzystujemy do skropienia całości. Gotową sałatkę można jeszcze doprawić świeżym pieprzem lub ulubionymi ziołami – doskonale będzie tu pasować np. natka pietruszki.

 

Sałata z miażdżonych ogórków, fety i oliwek kalamata
Sałata z miażdżonych ogórków, fety i oliwek kalamata

Smakowała Ci nasza sałatka z miażdżonych ogórków? Mamy mnóstwo innych pomysłów na sałatki i surówki – znajdziesz je tutaj: Sałatki i surówki