sałata z orzechami włoskimi i serem pleśniowym

Sałata z orzechami włoskimi i serem pleśniowym

print

Sałata z orzechami włoskimi i serem pleśniowym

Pyszna, wyrazista i można się nią najeść

Składniki:

  • główka sałaty, najlepiej masłowej
  • 10 dag sera z niebieską pleśnią (Lazur, Blue)
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek sułtańskich
  • 15 dag słodkich winogron (najlepiej ciemnych, ale akurat nie było. Moje ględzenie „Zosiu, zrób mi sałatę” nasilało się i Zosia użyła jasnych)

Sos:

  • ocet z czerwonego wina
  • miód
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

 

Sałata z orzechami włoskimi i serem pleśniowym, moja ulubiona. Nigdy jej nie robiłam.  Zawsze marudzę, żeby zrobiła ją Zosia, bo jestem pewna że nie byłaby tak pyszna, gdybym zabrała się za to sama 🙂

Przepis jest, jak zwykle, bardzo prosty. Po pierwsze – fortelem ściągamy do kuchni Najlepszą Przyjaciółkę. Po drugie – robimy kawę dla niej i dla siebie, przekierowujemy jej uwagę na przygotowane składniki i uprzejmie prosimy o sałatę. Następnie siadamy wygodnie i patrzymy, jak myje sałatę, suszy ją w wirówce, kroi winogrona w poprzek na polówki i wyjmuje z nich pestki, kroi ser w zgrabne kosteczki. A potem robi sos, czyli po prostu miesza dwie łyżki oliwy, dwie łyżki czerwonego octu winnego z łyżeczką miodu. Do sosu wrzuca rodzynki i orzechy. A potem układa wszystko na dużym talerzu, na koniec posypując składniki otoczonymi w sosie bakaliami. Doprawia solą i pieprzem.

I podczas całego tego procesu ta wybitna jednostka daje jeszcze radę pić kawę 🙂

 

sałata z orzechami włoskimi i serem pleśniowym
sałata z orzechami włoskimi i serem pleśniowym

Smakowała Ci nasza sałata z orzechami włoskimi i serem pleśniowym? Mamy mnóstwo innych pomysłów na sałatki i surówki – znajdziesz je tutaj: Sałatki i surówki