Sałatka z melona, fety i granata
Lekka słodko-słona sałatka na letnie dni
W tym przepisie orzeźwiający i soczysty melon zderza się ze słoną i wyrazistą fetą, a takie połączenia bardzo lubimy. Nasza wersja sałatki jest przygotowana z żółtego melona, ale równie dobrze możesz użyć odmiany galia lub po prostu odpestkowanego arbuza. Jest to kolejna z serii sałatek ekspresowych – przygotujesz ją w niespełna 20 minut.
Składniki sałatki:
- 1 żółty melon
- 5 ogórków gruntowych
- 1/2 dużego granata
- 250 g fety
Sos:
- sok z 1 i 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- szalotka, posiekana w drobniutką kostkę
- garść natki pietruszki
- sól
- świeżo zmielony pieprz
W Kuchni x 2 większość przepisów robimy na 4 ręce (Izabeli i moje) i dzięki temu danie na stole pojawia się o wiele szybciej:) Tym razem Iza zajęła się obraniem i pozbawieniem pestek melona, a ja walczyłam z granatem. Nie przepadam za wydłubywaniem ziaren ze skorupki, która wcale nie chce ich oddać. Posłużyłam się więc tajnym trikiem i rozłupywałam granata w miseczce wody. Wtedy ziarenka granata opadają na dno, a cały pozostały miąższ, który jest lżejszy – wypływa na wierzch. Ale nie ma róży bez kolców – takie ziarenka z wody pozbawione są już pewnej porcji soku, który przecież jest taki fajny. Możecie więc równie dobrze pomęczyć się z granatem na sucho.

Ogórki gruntowe – krótkie, jędrne i chrupiące – obieramy ze skórki i kroimy w grubszą kostkę. Feta i obrany melon także zostały zamienione w kostkę i wszystko ładnie ułożone na dużym talerzu i posypane granatem.
Na sos składa się sok z cytryny i oliwa, okraszone jedną posiekaną szalotką i pokrojoną dość drobno natką pietruszki. Sos solimy leciutko (bo feta już jest słona), ale nie żałujemy pieprzu prosto z młynka.
Polewamy wszystko sosem i podajemy na stół, uprzednio dodając jadalnego bratka do dekoracji:)
