Smoothie z melona i moreli z cytryną i sokiem pomarańczowym

Smoothie z melona i moreli

print

Smoothie z melona i moreli

Pomarańczowe w kolorze i orzeźwiające w smaku

To smoothie wymyśliła Izabela – koniecznie chciała połączyć pomarańczowego melona z morelami. Skąd ona wiedziała, że to będzie takie dobre? Ja tym razem wzięłam na siebie rolę podkuchennej i dzielnie miksowałam składniki, aż do uzyskania znakomitego efektu końcowego.

Z tego przepisu wyjdzie całkiem sporo gotowego napoju, radzimy więc przygotować go w naczyniu większym niż 2 litry.

Składniki:

  • 1 średni melon kantalupa (ok. 1,5 kg)
  • 16 moreli (miękkich, dojrzałych)
  • 2 cytryny
  • 2 szklanki soku pomarańczowego
  • 5 szklanek wody gazowanej
  • listki melisy do dekoracji

Melona przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne a miąższ wycinamy łyżką i przekładamy do naczynia, w którym napój będzie miksowany.

Morele powinny być naprawdę miękkie i dojrzałe, przełamujemy je na pół, pozbawiamy pestek i dokładamy do melona.

Z cytryn wyciskamy sok i dolewamy sok pomarańczowy. Użyłyśmy gotowego 100% soku pomarańczowego, ale jeśli macie ochotę, oczywiście można go zamienić na świeżo wyciskany sok z pomarańczy. My uznałyśmy, że już nam wystarczy „gęstości” z pozostałych składników.

Wszystkie składniki miksujemy na wysokich obrotach mikserem. Uzyskany napój jest bardzo gęsty więc rozcieńczamy go wodą – na podane proporcje powinno być ok. 5 szklanek wody. My użyłyśmy gazowanej, ale oczywiście może to być też woda bez dodatku CO2.

Przelewamy złocisto-pomarańczowe smoothie do szklaneczek, przed podaniem dekorując listkiem melisy.

Smoothie z melona i moreli z cytryną i sokiem pomarańczowym
Smoothie z melona i moreli z cytryną i sokiem pomarańczowym

Smakowało Ci nasze smoothie z melona i moreli? Mamy więcej pomysłów na pyszne napoje – znajdziesz je tutaj: Zdrowe napoje