Makaron z pesto klasycznym z orzeszkami pinii

Makaron z pesto

print

Makaron z pesto

Mało pracy, szybki i pyszny obiad

Składniki:

  • 500 ml listków bazylii
  • 5 dag orzeszków pinii
  • pół szklanki oliwy
  • trzy łyżki utartego sera (u nas gruyère)
  • 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie, tym razem nie było)
  • 500 g makaronu (polecam spaghetti, użyłam farfalli)

 

Makaron z pesto. Tym razem z bazylii i orzeszków piniowych. Prawie klasyczne – prawie, bo nie mogłyśmy dodać czosnku. Na obiedzie było dziecko, które czosnku nie toleruje. Jednak w pesto ze świeżej bazylii, wygrzanej na słońcu jest tyle smaku i aromatu, że braku czosnku nie dało się odczuć.

Pora wrócić do obiadu. Najpierw należy nastawić do gotowania makaron. Tym razem zamiast klasycznego spaghetti były farfalle. Ze względu na dziecko, żeby się nie męczyło 🙂 Makaron się gotował, więc pozostało jedynie nazbierać listków bazylii (najwygodniej użyć miarki litrowej lub również litrowego słoika.  Tak więc mamy już pół słoika listków i wierzchołków bazylii. Trzeba jeszcze dosypać tam orzeszki piniowe, dolać pół szklanki oliwy i utarty ser. Zmiksowanie trwa dosłownie chwilkę, potem można dodać nieco soli, najlepiej sprawdzić, czy jest potrzebna. Poczekać chwilę, aż makaron się dogotuje, odlać, dodać do niego gotowe pesto, wymieszać i podawać posypane świeżo utartym serem i świeżo zmielonym pieprzem. Pachnie to po prostu nieziemsko.

Makaron z pesto klasycznym z orzeszkami pinii
Makaron z pesto klasycznym z orzeszkami pinii

Smakował Ci makaron z pesto? Mamy mnóstwo innych przepisów na smaczny obiad – znajdziesz je tutaj: Obiady i kolacje