Malinowa tarta z kremem śmietankowym z mascarpone

Malinowa tarta z kremem śmietankowym z mascarpone

print

Malinowa tarta z kremem

czyli idealny letni deser

Okazja do przygotowania czegoś słodkiego była więcej niż godna – 18-te urodziny Krzysztofa. Poważna sprawa – świętowanie trwało trzy dni, i właśnie trzeciego dnia powstała tarta malinowa. Kruche ciasto, krem z bitej śmietany i mascarpone a na wierzch świeże maliny ogrodowe. Czego chcieć więcej? To deser idealny na letnie świętowanie.

Składniki na kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 400 ml śmietany kremówki (30%)
  • 400 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru lub cukru pudru

Do dekoracji:

  • 400 g świeżych malin
  • garść listków mięty
Malinowa tarta z kremem śmietankowym z mascarpone
Malinowa tarta z kremem śmietankowym z mascarpone

Przygotowania zaczynamy od upewnienia się, że śmietana i mascarpone chłodzą się w lodówce. Zbyt ciepłą śmietanę bardzo trudno ubić, za to łatwo przerobić na masło, a tego nie chcemy!

Kruche ciasto przygotowuje się niezwykle łatwo a kluczem do sukcesu jest dobrze schłodzone masło i szybkie zagniecenie ciasta. Mąkę, cukier i szczyptę soli wsypujemy do dużej wygodnej miski, do tego wbijamy dwa jajka i wrzucamy pokrojone w kostkę zimne masło. Ciasto szybko zagniatamy w gładką, równą masę – to powinno trwać dosłownie 2-3 minuty, a nie dłużej, bo wówczas masło topi się i całe ciasto zmienia konsystencję. Ja zagniatam kruche ciasto ręką, ale można też użyć specjalnego przyrządu – takiego ni to siekacza, ni to zagniatacza. Ma on tę zaletę, że nie ogrzewa masła jak to czyni dłoń.

Zagniecione ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Dłuższe leżakowanie oczywiście ciastu nie szkodzi, będzie po prostu odrobinę twardsze przy wałkowaniu.

Tu mała dygresja – zaczynamy nagrzewać piekarnik – do 200oC.

Przechodzimy do robienia kremu:

W tym czasie możemy przygotować krem. Śmietanę najlepiej ubijać w dość wysokim naczyniu, wtedy mało jest chlapania po całej kuchni. Jeśli macie po prostu zwykłą miskę, można ochronić się przed chlapaniem rzadkiej śmietanki, przykrywając miskę czystą kartką papieru – wówczas mieszadło miksera lub trzepaczki należy przez tę kartkę przebić. Dodajemy cukier i ubijamy śmietanę na sztywno, na koniec dodając mascarpone.  Inna szkoła robienia kremów mówi, że śmietankę i mascarpone można ubijać jednocześnie, ale ja za tą metodą nie przepadam. Gotowy krem wkładamy od razu do lodówki i chłodzimy nadal.

Malinowa tarta z kremem śmietankowym z mascarpone
Malinowa tarta z kremem śmietankowym z mascarpone

Ciasto schłodziło się już wystarczająco, aby je uformować. Bierzemy formę do tarty – ja mam taką specjalną ze szklanym dnem, dzięki czemu można tartę od razu na tym dnie podać, zdejmując tylko rant. Jeśli masz tradycyjną formę – całą metalową, radzę odrobinę posmarować ją masłem, aby gotowe ciasto łatwo się od niej oddzieliło. Choć na ogół nie ma z tym problemu – przepis zawiera dość dużo masła i ciasto powinno ładnie wyjąć się z formy.

Z ciasta wałkujemy spory okrągły placek i wykładamy nim formę, dokładnie wyciskając brzegi. Nadmiar ciasta po uformowaniu brzegów można ściąć i upiec – samo ciasto też jest smaczne i na pewno nie zmarnuje się.

Spód ciasta nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach. Po co? Cienka warstwa kruchego ciasta lubi się podczas pieczenia wybrzuszać a przekłucie go dobrze temu przeciwdziała. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy od 20 do 25 minut, pilnując aby nie zrumieniło się zbyt mocno. Wyciągamy z piekarnika, studzimy.

Na całkowicie ostudzone ciasto można już wykładać śmietankowy krem. Robimy to łyżką bez specjalnego pietyzmu, nie wyrównujemy tak jak w torcie, tylko pozwalamy aby nierówności z nakładania były ozdobą ciasta.

Teraz pozostaje już tylko nałożyć umyte i osuszone maliny i przybrać całość świeżymi listkami mięty.

Nasza tarta została podana z szampanem, czego i Wam życzymy:)

Tarta malinowa z kremem śmietankowym i mascarpone
Tarta malinowa z kremem śmietankowym i mascarpone

Apetyt na więcej ciasteczek i ciast? Znajdziesz je tu: Ciasteczka i ciasta