Tarta z kwiatem cukinii i pomidorkami koktajlowymi

Tarta z kwiatem cukinii i pomidorkami koktajlowymi

print

Tarta z kwiatem cukinii i pomidorkami koktajlowymi

piękna, elegancka i pyszna

O kwiecie cukinii przypomniałam sobie na kolacji w znakomitej knajpie – zamówiłam gnocchi z kwiatem cukinii i zachwyciłam się zarówno widokiem, jak i delikatnym, chrupkim smakiem tego cuda. Natychmiast więc zamówiłam kwiat cukinii do użytku domowego i oto poniżej przepis na prostą, kruchą tartę z tym znakomitym dodatkiem.

Składniki:

kruche ciasto:

  • 120 g masła
  • 240 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • szczypta soli

nadzienie:

  • 1/2 serka sałatkowego
  • 3 żółtka
  • pół łyżeczki tymianku

na wierzch:

  • 10 kwiatów cukinii (żeńskich tj. z małą cukinką)
  • 4-5 pomidorków koktajlowych

Kruche ciasto zagniatamy w misce – po prostu masło kroimy w grubą kostkę, wysypujemy mąkę i wbijamy dwa jaja oraz szczyptę soli. Zagniatamy albo ręką albo specjalnym siekaczem – tak czy inaczej robimy to szybko, aby masło nie zdążyło się zbytnio ocieplić – wówczas ciasto byłoby zbyt miękkie. Zagniecione ciasto zgniatamy w kulę i owijamy folią spożywczą a następnie wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie, lub jak kto woli – polewę. Jajka i serek śmietankowy ucieramy na gładko w misce dodając do masy pół łyżeczki tymianku. Oczywiście mogą to być też inne zioła – np. prowansalskie. Ważne, aby tego farszu już nie dosalać, bo serek sałatkowy sam w sobie jest wystarczająco słony.

Kwiaty cukinii żeńskie
Kwiaty cukinii żeńskie

Kwiaty cukinii i pomidorki koktajlowe myjemy. Kwiaty nie wymagają żadnej obróbki – cukinie przy nich są maleńkie i doskonale upieką się w całości, a tym bardziej same kwiaty. Pomidorki będą wyglądać najładniej, jeśli je przekroimy na pół wzdłuż.

Kiedy ciasto kruche wystarczająco schłodzi się i stwardnieje, wyjmujemy je z lodówki i wałkujemy z niego okrągły placek. Wkładamy go do formy na tartę – ceramicznej lub metalowej i tak formujemy, aby spód był równomiernie pokryty ciastem oraz aby ciasto miało rant. Należy dobrze docisnąć je do brzegów formy – wówczas ząbki rantu ładnie się odcisną i będzie pięknie wyglądać po upieczeniu. Spód ciasta nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem i wstawiamy do rozgrzanego pieca. Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 170oC.

Tarta z kwiatem cukinii i pomidorkami koktajlowymi
Tarta z kwiatem cukinii i pomidorkami koktajlowymi

Na tak podpieczone ciasto wylewamy nasze nadzienie i układamy kwiaty cukinii i pomidorki. Można to robić centrycznie, można tak, jak na naszym zdjęciu. Dodajemy pomidorki koktajlowe i wstawiamy na kolejnych 20 minut do pieca. Nadal pieczemy w 170oC.

Tarta z kwiatem cukinii i pomidorkami koktajlowymi
Tarta z kwiatem cukinii i pomidorkami koktajlowymi

Tarta jest gotowa – danie jest nadzwyczaj piękne i po prostu eleganckie. Można je podać nawet bardzo wymagającym gościom. Kroimy po lekkim przestudzeniu ze względu na kruchość ciasta.

Smakowała Ci tarta z kwiatem cukinii? Mamy mnóstwo innych przepisów na smaczny obiad – znajdziesz je tutaj: Obiady i kolacje